4/12
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 Inhoud
03 Voorwoord
04 Waarom borstvoeding
05 Hoe moedermelk gemaakt wordt
06 Zo geef je de borst
07 Het ritme te pakken
08 Het ritme te pakken vervolg
09 5 voedingshoudingen
10 Baby's gedijen goed op borstvoeding
11 Kolven
12 Lactatiekundig advies

Waarom borstvoeding

De natuur heeft het prachtig geregeld. Moedermelk bevat alle noodzakelijke voedings- en afweerstoffen die je baby nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Bovendien is het meteen beschikbaar, op maat gedoseerd en precies op temperatuur. En borstvoeding is nog gratis en hygiënisch ook. Dus waarom zou je eigenlijk geen borstvoeding geven?

tekst AMBER BOOMSMA – fotografie IMKA WESTERHUIS

Weerbaarheid Wij beschouwen borstvoeding als de beste start. Want het geven van de borst biedt je kind gezonde voeding, maar ook bescherming tegen ziekten en allergieën. Dat baby’s het fijn en veilig vinden om bij hun moeder aan de borst te drinken, is ook een belangrijk voordeel. Het gevoel van vertrouwen en verbondenheid geeft je kindje een hogere weerbaarheid tegen stress mee. De hormonen die je lijf produceert bij borstvoeding, geven ook jou rust en helpen een sterke band met je kindje te ontwikkelen. Praktische voordelen zijn er ook: je baarmoeder herstelt zich sneller, je komt gemakkelijker op je oude gewicht en je bent sneller weer in conditie. Een ander praktisch voordeel is: borstvoeding is helemaal gratis! Zelfs als je de lactatiekundige inschakelt en haar consulten niet vergoed worden door je zorgverzekeraar, is dat nog altijd goedkoper dan de kunstvoeding die je anders zou moeten kopen. Zelfs op de toekomst heeft borstvoeding een positief effect. Kinderen die borstvoeding hebben gehad, blijken op volwassen leeftijd minder vaak last te hebben van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. En moeders die lange tijd borstvoeding hebben gegeven, zijn beter beschermd tegen bepaalde vormen van kanker en botontkalking.

'Baby's vinden het fijn en veilig om bij hun moeder aan de borst te drinken'

Succesfactoren Veel vrouwen gingen je al voor met het geven van borstvoeding. Wat de succesfactoren zijn? Vertrouw op je vrouwelijke intuïtie en vraag steun van je partner. Creëer samen een ontspannen sfeer en gun jezelf en je baby de eerste tijd momenten om te oefenen. Geef niet te snel op als het even tegen zit, want uit onderzoek blijkt dat maar liefst 98% van de vrouwen lichamelijk in staat is om borstvoeding te geven. Bovendien is er de eerste week een kraamzus om je te begeleiden. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus lees en praat al tijdens de zwangerschap over borstvoeding. Op verschillende plaatsen organiseren we een zwangerschapscursus. Onderdeel is de minicursus borstvoeding. Eén van de avonden wordt ingevuld door een lactatiekundige. Mocht het ondanks alle inspanningen niet goed lukken, dan kan je kraamzus je verwijzen naar een lactatiekundige. Het is bekend dat goede begeleiding en steun in de omgeving enorm helpen om succesvol de borst te geven.

Hoe moedermelk gemaakt wordt

Voor wie geen borstvoeding kan geven, is kunst­voeding een alternatief. Toch is het nog steeds niet gelukt om moedermelk na te maken. Door een ingenieus proces is de samenstelling van moedermelk perfect afgestemd op de behoeften van jouw baby, zodat de eerste zes maanden geen ander voedsel nodig is. Ook daarna blijft moedermelk in combinatie met vast voedsel nog lange tijd de belangrijkste voedingsbron.

lees meer

KLEURRIJK

MOEDERMELK LIJKT NIET OP KUNSTVOEDING. HET KAN WIT, GELIG, ORANJE, ROZIG, BLAUW, GROEN, BRUINACHTIG OF WATERIG ZIJN. DE KLEUR KAN VERANDEREN DOOR VOEDINGSMIDDELEN, MAAR DAT HEEFT GEEN INVLOED OP DE KWALITEIT.

Interessant? Deel het gerust.