9/12
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 Inhoud
03 Voorwoord
04 Waarom borstvoeding
05 Hoe moedermelk gemaakt wordt
06 Zo geef je de borst
07 Het ritme te pakken
08 Het ritme te pakken vervolg
09 5 voedingshoudingen
10 Baby's gedijen goed op borstvoeding
11 Kolven
12 Lactatiekundig advies

5 voedingshoudingen

Neem de tijd om jullie favoriete houdingen te ontdekken. Zo wordt voeden echt een ontspannen moment!

1. Madonnahouding

De madonnahouding is een zittende houding, favoriet bij veel moeders. Je baby ligt met het buikje tegen je aan en wordt ondersteund door de arm aan dezelfde kant als de borst die gegeven wordt. Dus linkerarm bij linkerborst en rechterarm bij rechterborst. Het hoofdje van je baby ligt op je onderarm, in het holletje van je elleboog.

2. Liggend voeden

Zorg dat je zelf lekker op je zij ligt en ondersteun je hoofd met één of twee kussens. Het buikje van je baby ligt tegen jouw buik. Het hoofdje leg je in het holletje van je arm. Je kunt zo de onderste borst geven. Als je wat meer naar voren buigt, kan je met steun van de knie ook de bovenste borst geven.

3. Rugbyhouding

Ook wel bakerhouding genoemd. In deze zittende houding ligt je baby ook met zijn buikje naar je toe, maar nu met de beentjes onder je arm door of naast je. Het hoofdje ligt in je hand en met je arm steun je het lijfje van je baby. Deze houding is prettig na een keizersnee.

4. Doorgeschoven houding

Deze houding wordt ook wel de Engelse houding genoemd. Bij deze zittende houding sla je de buitenste arm om je baby, het hoofdje ondersteun je met je hand. Als je de rechterborst geeft ondersteun je je baby met de linkerarm. Als je de linkerborst geeft ondersteun je je baby met de rechterarm.

5. Biological nurturing

Biological nurturing, ook wel ‘instinctief voeden’ of ‘natuurlijk voeden’ genoemd, is een nieuwe kijk op de manier van voeden. Door ontspannen achterover te leunen (zodat je half ligt) heb je je handen vrij en kan je je baby lekker koesteren of begeleiden. Deze voedingshouding is sowieso comfortabel, maar extra fijn net na de bevalling!

Interessant? Deel het gerust.

Kolven, een hoofdstuk apart!

lees het hier