8/12
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 Inhoud
03 Voorwoord
04 Waarom borstvoeding
05 Hoe moedermelk gemaakt wordt
06 Zo geef je de borst
07 Het ritme te pakken
08 Het ritme te pakken vervolg
09 5 voedingshoudingen
10 Baby's gedijen goed op borstvoeding
11 Kolven
12 Lactatiekundig advies

VERVOLG


Het ritme te pakken

tekst AMBER BOOMSTRA - fotografie IMKA WESTERHUIS

Hamsteren

Nachtvoeding is bij jonge baby’s heel gewoon. Geforceerd proberen te stoppen lukt vaak niet en brengt vooral onrust. Bovendien helpt ’s nachts voeden tegen lekkende borsten en slapen jij en je kind vaak snel weer in door het hormoon oxytocine.

Het fenomeen ‘clusteren’ helpt baby’s op een natuurlijke manier om langere perioden door te slapen. Je kindje hamstert dan als het ware melk, door aan het einde van de dag meermalen om de borst te vragen en steeds kleine beetjes te drinken. Soms wel elk uur. Dat is intensief voor jou, maar het kan eraan bijdragen dat je kindje straks wat langer doorslaapt. Doorslapen is vier uur achter elkaar slapen, uitslapen is zes uur achter elkaar. Clusteren kan al in de kraamweek plaatsvinden.

'Een tevreden en alerte baby is een prima graadmeter voor gezonde groei'

Groeicurve

Baby’s vallen na de geboorte eerst af, maar vanaf de vierde dag gaan ze groeien en zijn meestal binnen een paar weken na de bevalling weer op hun geboortegewicht. De eerste twee maanden komen ze per week zo’n 150 tot 200 gram aan. Van de vierde tot de zesde maand zakt de groei wat terug naar 80 tot 150 gram per week en van de zesde tot de twaalfde maand komt er ongeveer 50 tot 100 gram per maand bij.

Het zijn gemiddelde cijfers, dus laat je niet van de wijs brengen als het gewicht van je baby afwijkt. Een tevreden en alerte baby is een prima graadmeter voor gezonde groei. Houd er ook rekening mee dat de groeicurve bij kunstvoeding anders is dan bij borstvoeding. Vooral minder hard groeien rond de vierde maand is heel normaal bij borstgevoede kinderen. Vertrouw erop dat je borstvoeding aansluit bij de ontwikkeling van je kind.

lees hier alles over de zuigbehoefte van je baby

Hapjes erbij

Het eerste half jaar van zijn leven heeft een baby niets anders nodig dan moedermelk. Je lichaam past de samenstelling en hoeveelheid melk automatisch aan bij de leeftijd van je kindje. Bijvoeding is daarom de eerste zes maanden niet nodig. De Gezondheidsraad adviseert wel om de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K te geven en daarnaast (tot het vierde jaar) 10 microgram vitamine D voor stevige botten en tanden. Pas rond een half jaar zijn de darmen zover gerijpt dat je kindje andere voedingsmiddelen kan verwerken. Bovendien brengen baby’s op die leeftijd bijna alles naar hun mond en krijgen ze aandacht voor hoe anderen eten en drinken. Een goed moment om de borstvoeding te gaan combineren met fruit en groente.

Afbouwen Moedermelk blijft een gezonde voedingsbron en kan nog lange tijd worden gecombineerd met vaste voeding. De baby gaat dan vanzelf minder uit de borst drinken, waardoor de melkproductie langzaamaan terugloopt. Toch kan het vertrouwde contact van het voedingsmoment nog een hele tijd waardevol zijn voor zowel jou als je kindje. Het is prima om de borstvoeding op z’n beloop te laten totdat je kind het voor gezien houdt; dat is een mooie natuurlijke manier om ermee te stoppen. Kies je er zelf op enig moment voor om te stoppen, dan is het verstandig om de borstvoeding geleidelijk af te bouwen. Laat eerst één voeding wegvallen. Als na een paar dagen op dat tijdstip je borsten weer soepel aanvoelen, kun je een volgende voeding schrappen. Zo neemt de melkproductie geleidelijk af.

Anticonceptie Het geven van borstvoeding verhoogt het gehalte van het hormoon prolactine in het bloed, waardoor de menstruatie lange tijd onregelmatig is of zelfs wegblijft. De kans om zwanger te worden is dan (veel) kleiner, maar blijft aanwezig. Wil je geen risico lopen, dan is het verstandig om anticonceptie te gebruiken. Niet elke vorm van anticonceptie gaat goed samen met borstvoeding; vooral bepaalde pilsoorten hebben een sterk effect – zoals teruglopen van de melkproductie – en kunnen daardoor leiden tot borstweigering bij je baby. Het spiraaltje, de prikpil, Implanon, het condoom of een pessarium in combinatie met zaaddodende middelen zijn prima alternatieven. Wil je toch een anticonceptiepil gaan slikken, neem dan de minipil en laat je dan goed voorlichten.

Voedingshoudingen

Borstvoeding geven kun je op verschillende manieren doen. In de kraamweek zal je kraamzus je verschillende houdingen uitleggen. Een voedingskussen is een hulpmiddel dat het geven van borstvoeding makkelijker kan maken, maar dat is heel persoonlijk.

bekijk de 5 voedingshoudingen

Interessant? Deel het gerust.