Hoe moedermelk gemaakt wordt
Door een ingenieus proces is de samenstelling van moedermelk perfect afgestemd op de behoeften van jouw baby, zodat de eerste 6 maanden geen ander voedsel nodig is. Ook daarna blijft moedermelk in combinatie met vast voedsel nog lange tijd de belangrijkste voedingsbron.
tekst AMBER BOOMSMA – fotografie IMKA WESTERHUIS
Al voor de bevalling produceren je borsten zogenoemd colostrum, dat is melk met extra veel eiwitten en afweerstoffen die helpen bij de opbouw van het immuunsysteem. Aansluitend bij de ontwikkeling van je kindje verandert de samenstelling van de melk. Ongeveer twee weken na de bevalling produceert je eigen ‘fabriekje’ rijpe moedermelk vol unieke voedingsstoffen. Bijzonder is dat de samenstelling van de melk verandert tijdens het drinken. Eerst krijgt je baby lichte, waterige melk om de dorst te lessen en geleidelijk wordt de melk steeds vetter om zo ook de honger te stillen. Als je kindje de borst goed leeg drinkt, raakt het verzadigd en valt het vaak in slaap.

Eet en drink bewust
De productie van moedermelk vraagt extra energie, daarom is het belangrijk om goed en gevarieerd te eten en voldoende te drinken als je borstvoeding geeft. Wat je eet, heeft ook invloed op de smaak van de melk. Zo maakt de baby alvast kennis met je eetgewoonten. In principe kun je alles eten, hooguit kan de baby krampjes krijgen. Vaak is dat van producten waar ook je eigen darmen gevoelig op reageren, eet en drink daarom zo bewust mogelijk. Het drinken van één of twee kopjes koffie per dag kan geen kwaad, maar van teveel cafeïne kan de baby onrustig worden en minder goed slapen.
'Wat je eet, heeft ook invloed op de smaak van de melk'
Nicotine en alcohol
Ook nicotine en alcohol komen terecht in moedermelk, dus om negatieve effecten te voorkomen, kun je die middelen beter laten staan. Als stoppen met roken niet lukt, beperk dan het aantal sigaretten zoveel mogelijk en rook niet in huis, zeker niet in het bijzijn van je baby. Heb je iets te vieren en wil je een klein glaasje alcohol drinken, doe dat dan meteen na een voeding, zodat de alcohol uit je systeem is als de baby weer komt. Maar neem je liever geen risico’s en drink dan geen alcohol.
CO-SLEEPING
Samen slapen met je baby

Je kunt je baby in een co-sleeper (of aanschuifbedje) bij jullie op de kamer laten slapen. Dit bedje zet je tegen je eigen bed aan. De co-sleeper kan aan één kant open waardoor je je baby zó bij je kunt nemen, erg handig als je borstvoeding geeft. Kijk op veiligheid.nl aan welke voorwaarden een co-sleeper moet voldoen.
GROOT of klein
Vrijwel alle borsten kunnen voldoende melk maken om een baby te voeden. De ‘bouwstoffen’ komen uit het bloed en de melk wordt gemaakt door melkklieren. Twee hormonen sturen de melkproductie aan: prolactine zorgt voor de aanmaak van melk uit het bloed en oxytocine zorgt dat de melk naar de tepel wordt gestuwd; dat heet de toeschietreflex. Als je baby uit je borst drinkt, krijgen je hersenen het sein om deze hormonen aan te maken.