tekst AMBER BOOMSMA fotografie IMKA WESTERHUIS
Darmkrampjes en andere dompers
Zelfs als je kindje gezond is en goed drinkt en groeit, zijn er momenten waarop het wat minder soepel gaat. Zo zijn darmkrampjes een heel normaal verschijnsel, omdat het maag-darmkanaal de eerste vier maanden nog in ontwikkeling is. Je baby kan daar flink last van hebben en vooral na de voeding onrustig worden, met de beentjes trekken, rood aanlopen en ontroostbaar huilen.
Zachtjes masseren of een warme doek op het buikje kunnen soms verlichting bieden. Extra beweging kan ook helpen, zoals ‘fietsen’ met de beentjes of wiegen in de kinderwagen.
Als je kindje (te) gulzig drinkt en na de fles – met voldoende voeding – nog ontevreden is, kan het zijn dat de zuigbehoefte nog niet is bevredigd. Af en toe laten zuigen aan een fopspeen kan dan helpen. Heb je de indruk dat je baby nog hongerig is, dan zit er misschien teveel tijd tussen de voedingen en kun je meer voedingsmomenten over de dag verdelen.
Een mondje melk teruggeven na het voeden is normaal, maar sommige baby’s hebben echt last van spugen. Let dan extra op de voedingstechniek, de hoeveelheid voeding en het verdelen van de momenten waarop je de fles geeft. Blijft je baby ondanks alle maatregelen toch nog veel spugen, overleg dan met het consultatiebureau of de huisarts. Als er geen fysieke oorzaken zijn, dan kunnen zij eventueel speciale voeding voorschrijven die minder snel omhoog komt.
Naast spugen kunnen ook diarree of juist verstopping je kindje ongemak bezorgen. Wees ook dan alert op de hoeveelheden en momenten van voeding, houd je baby goed in de gaten en overleg met het consultatiebureau of je huisarts als je twijfelt of als de klachten te lang duren. Let vooral bij diarree extra op, want baby’s drogen veel sneller uit dan volwassenen.
Allergie Het eerste levensjaar is de kwetsbaarheid extra groot voor allergieën, ook als er geen allergieën in de familie voorkomen.
Allergische reacties bij baby’s worden vaak veroorzaakt door eiwitten in de voeding, maar ook rook en stof kunnen tot een allergie leiden. Als je kindje allergisch blijkt voor koemelk, dan zal een arts het gebruik van een zogenoemde hypoallergene kunstvoeding aanraden. Blijkt je baby intolerant voor melksuiker of lactose, dan kan een speciale dieetvoeding uitkomst bieden.