Voor de kraamvrouw
Tips en adviezen
Uit balans
De geboorte van je baby is een mooie, maar ook ingrijpende gebeurtenis die de nodige spanning met zich mee kan brengen. Daarnaast zijn er ook veranderingen in je hormoonhuishouding, waardoor je je emotioneel niet in balans voelt. Ook de andere gezinsleden moeten hun plekje vinden in de nieuwe samenstelling. De beruchte kraamtranen komen vaak los op de derde of vierde dag na de bevalling. Soms is het gevoel na een dag weer voorbij, maar heel vaak kun je je ook de dagen daarna nog emotioneel uit balans voelen. Dat hoort er allemaal bij en is niet iets om je voor te schamen. Praat er juist over, met je partner, verloskundige, familie of vrienden. Dat lucht op en zorgt voor (h)erkenning. Samen kunnen jullie zoeken naar de juiste balans. Lees hier meer over op de volgende bladzijde!
Hygiëne Omdat hygiëne in de kraamperiode erg belangrijk is, adviseren we je om voor én na iedere handeling je handen te wassen. Zowel bij de verzorging van jullie baby als bij de verzorging van jezelf. Dit geldt natuurlijk voor iedereen die direct in contact komt met jou en jullie baby.
Rust Probeer de eerste dagen voldoende rust te nemen. Twee uurtjes rust 's middags zorgt voor een goed herstel na de zwangerschap en bevalling. Ook na de kraamweek kun je die rust uurtjes ‘s middags prima voortzetten. Schakel op tijd hulp van familie of vrienden in.
Voeding Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende te drinken. Als je borstvoeding geeft, heb je extra energie nodig. Bij gezonde voeding gaat het geven van borstvoeding niet ten koste van je eigen conditie.
Borsten Controleer je borsten voor en tijdens de borstvoeding op bobbeltjes (verstopte melkkanaaltjes). Eventuele bobbeltjes kun je tijdens het voeden of onder de douche wegmasseren.
Ontlasting Je hoeft je niet ongerust te maken als de ontlasting uitblijft. Deze komt meestal pas drie of vier dagen na de bevalling op gang. Vezelrijk eten en extra drinken kunnen helpen om de ontlasting zacht te houden; je kraamverzorgende kan meer tips geven.
Hechtingen De wond bij de hechtingen kan tussen de vierde en de zevende dag wat last of pijn veroorzaken. Om de pijn te verzachten zijn er verschillende mogelijkheden:
- leg een washand – met daarin een ijscompres – tegen de pijnlijke plek
- laat zuurstof bij de wond komen door zonder kraamverband – op een celstofmatje – in bed te gaan liggen (dit kan bijvoorbeeld tijdens het rusten 's middags)
Tijdens de kraamperiode controleert je kraamverzorgende één à tweemaal daags de wond en de hechtingen op een eventuele (dreigende) ontsteking (volgens het protocol ‘Controles kraamvrouw en baby’).
De kraamtijd, of beter: het eerste jaar, is topsport!
Blijf je bekkenbodem de baas
Tijdens de zwangerschap en de bevalling hebben het bekken en de bekkenbodemspieren het zwaar te verduren. Om het herstel en de functie van het bekken en de spieren positief te beïnvloeden - en klachten te voorkomen of te verminderen - is het belangrijk om in het kraambed al te beginnen om ze weer te versterken. Ook als je hechtingen hebt, mag je de oefeningen doen. Bouw ze rustig op en wissel ze af (volgorde en tijdstip). Overleg, voordat je begint met oefenen, met je bekkenfysiotherapeut, verloskundige of huisarts. In sommige gevallen worden bepaalde oefeningen afgeraden.
“Een buikademhaling zorgt voor ruimte in je buik”
Oefeningen in het kraambed
Het is belangrijk om rustig naar de buik te kunnen en te durven ademen, waardoor je weer vertrouwd raakt met je eigen buik. Een buikademhaling zorgt voor ruimte en ontspanning in je buik, zodat je darmen ook weer beter gaan werken. Wij delen 4 oefeningen en handige tips met jou.
Tillen
Na de bevalling ben je nog zes weken lang kraamvrouw. Probeer deze weken geen zware dingen te tillen. Tillen veroorzaakt namelijk een grote druk in het bekken, waardoor verzakking van de baarmoeder en/of rugklachten kunnen ontstaan.