De kraamverzorgende
Al onze kraamzussen zijn gediplomeerd, ervaren en geregistreerd bij het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ). Zij zullen werken volgens de landelijke richtlijnen en gaan zo nodig in overleg met de verloskundige en gynaecoloog. Zij willen van jullie kraamtijd een bijzondere periode maken, waarop je met veel plezier en warmte kunt terugkijken.
Je kraamzus richt zich in het bijzonder op de zorg voor moeder en baby. In overleg kunnen jullie wensen en behoeften worden besproken. Verder zal ze je ruimschoots voorzien van adviezen en tips over de voeding en verzorging van je baby, zodat je dit na de kraamtijd vol vertrouwen zelf kunt voortzetten.
Afstemming
Elke dag overlegt de kraamverzorgende hoe de zorgverlening zo goed mogelijk op de wensen en mogelijkheden van jouw gezin kan worden afgestemd. Jij, je gezin en de kraamverzorgende zorgen er samen voor dat de kraamperiode goed en prettig verloopt. Het is daarbij de taak van de kraamverzorgende om jullie vanuit haar deskundigheid te adviseren en te ondersteunen.
Afspraken
Alle adviezen en afspraken worden in het digitale zorgplan vastgelegd. Zij zal dagelijks rapporteren hoe het met jou en je baby gaat. In je persoonlijke online omgeving kun je dit eenvoudig terugzien.
Kraamperiode
Het streven is dat je na acht tot tien dagen in staat bent om zelfstandig de zorg voor je baby, je gezin en de huishouding op je te nemen. We bouwen daarom de zorg tijdens de kraamperiode geleidelijk af. De kraamperiode is verdeeld in drie periodes:
Periode 1
Eerste t/m derde dag: de kraamverzorgende verzorgt jou en je baby en ze ondersteunt bij de dagelijkse zorg voor je gezin.
Periode 2
Vierde t/m zesde dag: je deelt de zorg voor je baby, jezelf en je gezin met de kraamverzorgende.
Periode 3
Zevende en achtste dag: je neemt de verzorging van jezelf, je baby en je gezin weer over van de kraamverzorgende.
Als de kraamverzorgende er niet is ...
... dan kun je voor dringende vragen altijd contact opnemen met je verloskundige! Maak je je extra zorgen over jezelf (misselijkheid, duizelig, koortsig, een ziek gevoel) of verlies je meer bloed dan normaal. Bel dan je verloskundige!
Veilig Thuis
De geboorte van een kind brengt veel verandering met zich mee. Als je na de kraamtijd extra hulp en ondersteuning nodig hebt, kun je terecht bij Veilig Thuis. Dit is een samenwerkingsverband tussen verloskundigen, JGZ en kraamzorg. Als je belt, krijg je een hulpverlener aan de lijn die naar je verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt je vragen en kijkt of en hoe er professionele hulp nodig is. Als je wilt, kun je anoniem bellen. Het telefoonnummer is 0800 - 2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).
AVG
KraamZus voldoet aan de wet- en regelgeving die de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) aan onze organisatie stelt. In dat kader zijn wij verplicht om een ID-check te doen tijdens de zorgverlening.
Bekijk onze instructievideo's! Je vindt ze in de Kraamzorg App en ziet precies wat je klaar moet zetten voor de thuisbevalling en de bevalling in het ziekenhuis!
Hygiënerichtlijnen
In verband met de hygiëne en om infecties te voorkomen:
- draagt de kraamverzorgende een plastic wegwerpschort tijdens de bevalling
- draagt de kraamverzorgende wegwerphandschoenen bij alle handelingen en werkzaamheden waarbij zij met bloed in aanraking komt
- wast de kraamverzorgende haar handen voor en na de verzorging van jou en je baby
Bekijk hier hoe jij je kunt voorbereiden op een thuisbevalling.