De eerste uren met je baby
Het gouden uur
Het eerste uur na de geboorte wordt het gouden uur genoemd. Je baby is vaak klaarwakker. Dit is een prachtig moment voor een eerste kennismaking. Je baby herkent je stem en reageert op je geur, het ritme van je ademhaling en de manier waarop je hem of haar zachtjes aanraakt. Baby’s vinden het fijn om bij hun moeder aan de borst drinken. Je pasgeboren baby gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Als je kindje bloot bij jou kan blijven liggen tot ná de eerste voeding aan de borst, gaat het borstvoeden daarna vaak ook veel gemakkelijker. Soms lukt het niet meteen of zijn er andere oorzaken waarom de baby niet direct aan de borst kan drinken. De periode direct na de bevalling kan je kindje bijvoorbeeld zo vermoeid zijn dat het nog niet wil drinken.
Het colostrum (de eerste moedermelk) bevat veel antistoffen en zorgt ervoor dat de darmwerking van je baby op gang komt, met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.
Temperatuur
De eerste tijd na de geboorte hebben de meeste kinderen moeite met het stabiel houden van hun lichaamstemperatuur. Meet daarom regelmatig de temperatuur van je baby en volg de instructies in het kruikenschema. Na ongeveer een week kan je baby zijn lichaam zelf op temperatuur houden.
Ademhaling
Pasgeboren baby’s halen onregelmatig adem. Je kunt je baby zelfs vaak horen ‘zuchten’. Dat is niets anders dan een diepe teug lucht. Die onregelmatige ademhaling heeft te maken met de longen, die nog klein en niet helemaal volgroeid zijn. Zolang je baby een gezonde, normale huidskleur houdt en geen blauwe lipjes heeft, is er met zijn ademhaling niets aan de hand.
Misselijk
Als je kindje misselijk is na de bevalling kan het slijm of vruchtwater uitspugen. Maak met een gaasje om je vinger het mondje vrij, leg je baby met de buik op je onderarm met het hoofdje omlaag en geef dan voorzichtig wat klopjes op de rug. Of je draait de baby op de zij en strijkt met je hand over de rug. Dit mag alleen onderzicht bij misselijkheid.
'Een prachtig moment voor een eerste kennismaking '
Kruikenschema
Je kunt altijd eerst huid-op-huidcontact toepassen om je kindje op temperatuur te houden. In onderstaand kruikenschema vind je de richtlijnen voor de temperatuur van je kindje. Als dit anders is dan het advies van de kraamverzorgende, houd dan het advies van de kraamverzorgende aan.
- Lichaamstemperatuur lager dan 36.0 graden Zorg voor huid-op-huid contact en bel de verloskundige!
- Lichaamstemperatuur van 36,0 tot 36,5 graden Maak één kruik met kokend water en één warmwaterkruik en geef de pasgeborene een mutsje. Meet na een uur opnieuw de temperatuur; als deze niet stijgt de verloskundige bellen.
- Lichaamstemperatuur van 36,6 tot 36,9 graden Eén kruik met kokend water (eventueel mutsje).
- Lichaamstemperatuur van 37,0 tot 37,5 graden Bedje/wiegje voorverwarmen met warmwater kruik voor de nacht.
- Lichaamstemperatuur vanaf 37,5 graden Warmte afbouwen door mutsje af te doen en kruik weg te laten. Na een uur nogmaals de temperatuur opnemen. Als de temperatuur niet zakt de verloskundige bellen!