VERVOLG
De eerste uren met je baby
Luiers en ontlasting
Het bijhouden van het aantal natte luiers van je baby is de eerste week van belang, omdat je dan kunt zien of je kindje voldoende drinkt en of de nieren goed functioneren. Als het goed is plast je baby binnen 24 uur. De eerste ontlasting van je baby -meconium- is heel donker en plakkerig. Om te voorkomen dat het te vast aan de billetjes gaat zitten, kun je wat olie of zalf op de billetjes smeren.
Huilen
In het begin is het moeilijk om te ontdekken waarom een kindje huilt. In de eerste dagen na de geboorte huilt je baby als hij honger heeft, een vieze luier heeft, koud of moe is, contact wil of zich niet lekker voelt. Huilen is dus gewoon een vorm van communicatie. Je kraamzus helpt je je kindje te begrijpen en geeft je uitleg over Dunstan Babytaal.
Rooming-in
Het eerste half jaar is het zeer wenselijk dat je baby altijd bij je in dezelfde ruimte is en 's nachts bij jullie in de slaapkamer slaapt (in eigen wiegje, ledikant of co-sleeper). Zo kun je gemakkelijk de geluidjes en bewegingen van je kindje herkennen. Deze natuurlijke waakzaamheid verkleint het risico op wiegendood. Voor je baby betekent jullie nabijheid veel: de geluiden van de ouders zijn vertrouwd en geven je baby een gevoel van veiligheid.
Pseudo-menstruatie
Bij meisjes komt het nogal eens voor dat ze de eerste dagen na de geboorte wat vaginaal bloedverlies hebben. Dit wordt pseudo-menstruatie genoemd. Dit wordt veroorzaakt door de vrouwelijke hormonen die je baby van jou heeft meegekregen. Het verdwijnt vanzelf weer.
Opgezette borstjes
Opgezette borstjes kunnen zowel bij jongens als bij meisjes voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door de vrouwelijke hormonen die je baby van jou in de zwangerschap heeft meegekregen. Hier hoeft niets aan gedaan te worden. Het is normaal en gaat vanzelf weer over.
Als je je ergens ongerust over maakt, kun je altijd je verloskundige (of huisarts) bellen.
Couveuse-nazorg
Het komt gelukkig niet zo vaak voor, maar soms moet een pasgeboren kindje meteen worden opgenomen in het ziekenhuis, al dan niet in de couveuse. De eerste periode na de bevalling verloopt dan heel anders dan verwacht. Als je kindje na de tiende dag thuiskomt, kun je daarom uitgestelde kraamzorg of couveuse-nazorg krijgen.
Wij vinden het belangrijk dat jullie bij thuiskomst van de baby alsnog een fijne kraamtijd krijgen. De kraamverzorgende is geschoold op het gebied van couveuse-nazorg en heeft extra oog voor eventuele bijzonderheden of risico’s. Informeer goed bij je zorgverzekeraar of je uitgestelde kraamzorg vergoed krijgt. Je moet in ieder geval een aanvullende verzekering bij je zorgverzekeraar hebben afgesloten, want vanuit de basisverzekering wordt uitgestelde kraamzorg niet vergoed.
Als jullie kindje eenmaal thuis is, gaan we uit van een gezonde zuigeling en benaderen we de baby ook op deze manier. Tenzij er andere adviezen meegegeven zijn vanuit het ziekenhuis. Je kraamzus zal je thuis praktische tips en adviezen geven, zodat je na de uitgestelde kraamzorg het vertrouwen hebt in jullie kindje dat je zelf kunt verzorgen.