Tips en adviezen voor de kraamtijd
Advies veilig slapen
De ligging van je baby
In onze app en op de site van VeiligheidNL vind je uitgebreide info en filmpjes over het veilig slapen van je kindje. Hieronder noemen we enkele aandachtspunten.
- Slaaphouding: leg je baby vanaf de geboorte op zijn rug in bed. Doordat het gezichtje dan vrij ligt, kan je kindje goed ademen. Dat is het veiligst.
- Warmte: zorg dat je kindje het niet te warm of te koud heeft. Dit kun je voelen aan het nekje of de voetjes. Heeft je kindje koorts? Dek je kindje dan minder warm toe dan normaal.
- Dekentjes: gebruik de eerste tijd een of twee wollen of katoenen dekentjes en een lakentje. Wordt je kindje beweeglijker? Gebruik dan een goed passende babyslaapzak. Gebruik de eerste twee jaren geen dekbed. Je kindje kan eronder komen met zijn hoofdje en dat is gevaarlijk.
- Maak het bedje kort op, zodat je baby met de voetjes vrijwel tegen het voeteneind ligt.
Pas op voor te veel warmte. Ook bij te veel dekens in combinatie met kleding, hoge kamertemperatuur en het gebruik van een kruik kan je baby het te warm krijgen. Dit gevaar neemt toe als je baby ziek is en temperatuurverhoging heeft.
Gebruik een ledikant of wiegje met luchtdoorlatende zijwanden. Zorg bij eventueel aanwezige spijltjes (die van boven naar beneden lopen) voor een tussenruimte van 4,5 tot 6,5 centimeter.
Je baby laten overnachten in de kinderwagenbak wordt afgeraden. De wagenbak heeft gesloten en opstaande wanden, waardoor er onvoldoende luchtcirculatie is. De uitgeademde lucht bevat daardoor minder zuurstof en meer koolstofdioxide dan ingeademde lucht. De baby kan daardoor versuffen en het bewustzijn verliezen.
Voorkeurshouding
Leg je kindje zo neer dat het de ene keer naar links en de andere keer naar rechts kijkt. Dan groeit het hoofdje niet scheef. Mocht je baby toch een voorkeurshouding ontwikkelen, dan kun je het consultatiebureau om hulp vragen.
Als hij wakker is, kun je je baby vanaf de eerste week een paar minuten per dag op zijn buik leggen. Dat is goed voor zijn ontwikkeling.
Probeer voedingshoudingen af te wisselen. Leg je baby afwisselend op de rechter- of de linkerarm of voed je kindje (als het borst- of kunstvoeding via de fles krijgt) recht voor je op je benen.
Rooming-in
Het eerste halfjaar is het zeer wenselijk dat je kindje bij je in dezelfde ruimte is en slaapt op jullie slaapkamer. Zo kun je gemakkelijker de geluidjes en bewegingen van je kindje herkennen en inspelen op de behoeften van je kindje. Je baby kan ook dichterbij slapen in een speciale co-sleeper. Dit is een bedje dat aan het bed van de ouders geschoven wordt.
Samen slapen in het ouderlijk bed kan vanaf 12 maanden. Daarvoor kan het risicoverhogend voor wiegendood zijn. Een jonge baby loopt vooral risico wanneer er rokers zijn in het gezin, bij medicijn-, alcohol- of drugsgebruik, bij grote vermoeidheid van de ouder(s), bij zwaarlijvigheid van de ouder(s) en bij gebruik van onveilig bedmateriaal zoals een waterbed of dekbed.
Avond- en nachtritme
Baby’s kunnen ‘s avonds of in het begin van de nacht wakker zijn, meestal voor een voeding. Dit is heel normaal. Hoe vaak je baby om een voeding vraagt verschilt van kind tot kind.
Maak het bedje kort op, zodat je baby met de voetjes vrijwel tegen het voeteneind ligt.